|

Hjälp & service

På dessa sidor finner du användbar information som du kan använda till ditt bokprojekt. I sökfältet nedan kan du ange sökord och få svar på dina frågor. I nedladdningsdelen hittar du mer information, hjälpdokument, mjukvaror och med omslagberäknaren kan du räkna ut vilka mått ditt omslag behöver ha.

Sök i Hjälp & Service

De 10 vanligaste frågorna

FAQ 1. Vilka bokformat finns?

BoD erbjuder många olika utformningsmöjligheter för din bok. Du kan välja mellan tio olika bokformat. För att göra valet lite lättare har vi skrivit vilka boktyper som passar till vilken storlek: 12,0 cm x 19,0 cm: idealt för en liten pocketbok 13,5 cm x 21,5 cm: klassiskt format för en pocketbok 14,8 cm x 21,0 cm: idealt för en klassisk sak- eller fackbok (storlek A5) 15,5 cm x 22,0 cm: optimalt för en barn- eller ungdomsbok 17,0 cm x 17,0 cm: den lilla fyrkantiga för originella fotoböcker 21,0 cm x 15,0 cm: optimal för breda bilder 17,0 cm x 22,0 cm: ideal för kokböcker och rådgivare 19,0 cm x 27,0 cm: perfekt för bildböcker 21,0 cm x 21,0 cm: den stora fyrkantiga för originella fotoböcker 21,0 cm x 29,7 cm: perfekt för bildböcker i storformat (storlek A4) Om du har bestämt dig för en inbunden bok med skyddsomslag kan du välja alla storlekar upp till måtten 17,0 cm x 22,0 cm. Ska du göra ett häfte (sidantalet 4-48) kan du välja mellan storlekarna A4 och A5.

FAQ 2. Vad är skillnaden mellan korrekturläsning, redigering och språkgranskning?

En korrekturläsare kontrollerar ditt manuskript men hänsyn till stavning, interpunktion och grammatik. I redigeringen ingår, förutom korrekturläsning, även den språkligt-stilistiska finslipningen av ditt manuskript. I språkgranskningen tar språkgranskaren hand om den komplexa bearbetningen av manuskriptet med hänsyn till innehåll, överensstämmelse och logikisk stringens. BoD erbjuder många olika tjänster för bokdesign och språkgranskning. Mer informationer om dessa hittar du under Bokdesign- och språkgranskning.

FAQ 3. Vad betyder "bädda in teckensnitt"?

På varje dator är olika teckensnitt installerade. Om du önskar att ditt dokument ser likadant ut på andra datorer, och speciellt på våra tryckmaskiner, som på din egen dator, måste teckensnitten inbäddas i dokumentet för att kunna överföra dem med dokumentet. Att bädda in teckensnitt som används i manuskriptet är därför absolut nödvändigt för att skapa en tryckförlaga. Hur inbäddningen sker beror på mjukvaran som du använder. I det följande hittar du några exempel: Om du gör en tryckförlaga med InDesign är teckensnitten automatiskt inbäddade. Om du gör en tryckförlaga med BoD easyPrint ska teckensnitten bäddas in i programmet som du använder för att skriva manuskriptet. I Word gör du detta genom att klicka på Word- alternativ, sedan på ”spara” och till slut på ”bädda in teckensnitt i filen”. Om tryckförlagan görs med Distiller ska du aktivera ”Adobe PDF”-inställningarna och aktivera fältet ”bädda in alla teckensnitt” i mappen ”teckensnitt”. Om tryckförlagan görs genom utskiftsfunktionen, väljer du Adobe PDF som skrivare och klickar på ”egenskaper”. Här väljer du ”standardinställningar” och därefter ”bearbeta” och aktiverar ”bädda in alla teckensnitt” i mappen ”teckensnitt”. Om du gör din tryckförlaga med något annat program än de ovannämnda, vänligen vänd dig till respektive leverantör.

FAQ 4. Hur mycket kostar korrekturläsning/språkgranskning?

För textbearbetning inom ramen för korrekturläsning/språkgranskning finns inga fasta priser i och med att det handlar om en individuell tjänst som beror på sidantalet, komplexiteten och antalet fel i manuskriptet.Vi ger dig gärna ett individuellt erbjudande. För detta behöver vi ditt manuskript i sin helhet. Mer information om dessa tjänster finner du på vår webbsida under Författartjänster.

FAQ 5. Kan jag få ett visningsexemplar för att se bokens kvalitet?

Om du har bokat någon av våra bokdesign- och språkgranskningstjänster, skickar vi gärna en exemplar av en bok som BoD har producerat. Berätta för oss vilken slags bok du är intresserad av.

FAQ 6. Vem äger rättigheterna till min bok (copyright)?

Inom ramen för författaravtalet ger du BoD rätten att kopiera och sprida din titel så länge som avtalet gäller. Alla andra rättigheter förblir dina. BoD-författare kan även sälja sin bok på egen hand, t.ex. på den egna hemsidan, läsningar eller andra evenemang. All information om detta hittar du i författaravtalet.

FAQ 7. Kan jag ge ut min bok under ett pseudonym?

Självklart kan du välja att använda en pseudonym istället för ditt eget namn när du publicerar din bok. Kunduppgifterna och avtalen måste dock ingås med ditt riktiga namn, men denna information används bara internt. I bokhandeln och på nätet används uteslutande din pseudonym i och med att bara bokuppgifterna anges vid katalogiseringen, inte kunduppgifterna.

FAQ 8. Kan ni korrigera min PDF-fil?

En PDF-fil är ett låst filformat som är till hjälp vid utbyte av tryckfärdiga dokument i och med att mottagaren inte kan bearbeta dokumentet, som är fallet med t.ex. Word-dokument. Därför är det inte möjligt för oss att göra ändringar i filen som du skickar till oss.

FAQ 9. Kan ni konvertera mitt Word-dokument till en PDF-fil?

Inom ramen för BoD Comfort konverterar vi din Word-fil till PDF. Om du ändå vill att vi ska konvertera ditt Word-dokument till en PDF-fil, kostar denna tjänst 600 kr (inkl. moms). Vi hänvisar dock explicit till att en konvertering inte ersätter en professionellt gjord boksättning och att vi inte tar något ansvar för eventuella förflyttningar eller ombrytningsfel. Ta även hänsyn till att Word-dokumentet ska vara formaterat och ha korrekta mått (bredd x höjd för det motsvarande bokformatet som du vill att den färdiga boken ska ha) och det måste innehålla en tryckortssida.

FAQ 10. Kan jag som författare sälja min bok direkt till bokhandeln?

BoD tar hand om katalogiseringen av din bok så att den är tillgänglig i bokhandeln. All transaktion med bokhandeln, såsom beställningar, leverans och fakturering organiseras av BoD. Om du därtill vill sälja din bok till enskilda bokhandlare kan du gärna göra det.

myBoD-INLOGGNING.