BOKUTFORMNING

Vid varje nytt bokprojekt ställs du som författare inför frågan: Hur ska jag utforma min bok? Hos BoD kan du välja mellan många olika utformningsmöjligheter när du skapar din bok. Bokens utseende och läsupplevelsen hänger samman med bokens utformning – och därmed även läsarens intryck av boken.

Här får du veta mera om våra bokformat, inbindningstyper, bindningsvarianter, papperssorter och mycket mera. Innan du bestämmer dig för en av de många olika utformningsmöjligheter, kan du skapa dig en överblick över bokens olika beståndsdelar och deras funktionella och estetiska betydelse.

  • Du kan välja mellan 4 olika inbindningstyper för ditt bokprojekt. Valet av inbindning syftar till om ett mjukband, en inbunden bok, ett häfte eller en spiralbunden bok produceras.

    Mjukband


    Den klassiska pocketboken: praktisk, flexibel och robust. Omslaget utgörs av bestruken 250 g kartongpapper och man kan välja mellan matt, glansig eller strukturpräglad laminering.
     

    Inbunden bok


    Den tidlösa och hållbara inbundna boken, finns med rak eller rund rygg samt med eller utan skyddsomslag. Det hårda omslaget utgörs av 400 gr kartong. Man kan välja mellan tråd- eller limbindning samt matt, glansig eller strukturpräglad laminering. 

    -Inbundna böcker med rund rygg utan skyddsomslag förses alltid med ett vitt läsband. 

    -Omslaget på inbundna böcker med skyddsomslag förses med färgat efalinpapper, vilket finns i 5 olika färger. Inbundna böcker med skyddsomslag och rund rygg förses med ett läsband som passar till färgen på efalinpappret.

    Rak rygg, utan skyddsomslag

    Rund rygg, utan skyddsomslag

    Rund rygg, med skyddsomslag

    Spiralbunden bok


    Spiralbindning: speciellt praktisk för t.ex. kokböcker och vetenskapliga verk. Omslaget utgörs av 250 g kartongpapper, vit metalltråd, upp till 400 sidor och man kan välja mellan matt, glansig eller strukturpräglad laminering. 

    Häfte


    En broschyr med häftklamrar. Omslaget utgörs av 200 g papper, stabila häftklamrar, 4 till 48 sidor.

  • Hos BoD kan du välja mellan 10 olika format. Formatet bestämmer bokens storlek. Valet av ett passande bokformat hänger samman med din boks innehåll och omfattning. Det största formatet är DIN A4.

    BoD-Formate-Uebersicht
  • Beroende på vilken inbindning du väljer till din bok binds boken på olika sätt. Mjukband limmas alltid, inbundna böcker kan däremot antingen limmas eller förses med trådbindning. Häften förses med häftklamrar och spiralbundna böcker hålls ihop med metallspiraler.

    Limbindning


    En robust limbindning används för alla våra mjukband och inbundna böcker. Du kan välja om du vill att din inbundna bok ska ha limbindning eller trådbindning. En inbunden bok har alltid ett kapitälband.

    BoD-Ausstattung-Bindeart-Paperback-offen

    Mjukband: limbindning

    BoD-Ausstattung-Bindeart-HCk-geklebt-gerade

    Inbunden bok: limbindning

    Trådbindning


    Inbundna böcker kan inte endast limmas utan kan även förses med en särskild stabil och högkvalitativ trådbindning, om så önskas. Detta är endast möjligt i samband med Premiumtryck.

    BoD-Ausstattung-Bindeart-HC-fadengebunden-rund

    Spiralbindning


    Spiralbindning lämpar sig speciellt bra för kokböcker och vetenskapliga böcker eftersom dessa böcker ligger ofta uppslagna.

    BoD-Ausstattung-Bindeart-Ringbuch-offen

    Häftklammer


    Häften förses med två stabila häftklamrar av metall.

    BoD-Ausstattung-Bindeart-Booklet-offen
  • För mjukband, kascherade inbundna böcker, häften och spiralbundna böcker kan du välja mellan tre olika lamineringstyper: matt, glansig eller strukturpräglad yta. Lamineringen har stor betydelse för hur boken upplevs.

    Matt


    Den matta lamineringen skiner inte och väljs ofta för skönlitterära böcker.

    BoD-Ausstattung-Laminierung-matt

    Glansig


    Den glansiga lamineringen skiner, har en blank yta och används oftare för fackböcker.

    BoD-Ausstattung-Laminierung-glaenzend

    Strukturpräglad


    Den strukturpräglade lamineringen skiner och har ett karakteristiskt mönster.

    BoD-Ausstattung-Laminierung-strukturgepraegt
  • Du kan välja mellan 4 olika papperssorter. Det går att trycka i färg på varje papperssort. När du väljer papper till boken kan du orientera dig efter hur innehållet i din bok läses. Långa skönlitterära texter återges bäst på krämfärgat papper, med en lägre kontrast mellan bakgrund och skrift. 

    Vitt, 90g: Detta papper lämpar sig speciellt bra till fackböcker.

    Krämfärgat, 90g: Detta papper är det klassiska pappret för t.ex. romaner, deckare och lyrik.

    Matt, vitt, 120g: Detta matta papper utgör kombinationen av fotografier eller bilder och text särskilt bra.

    Högglans, vitt, 200g: Detta glansiga papper är det perfekta valet när det gäller fotografier.

  • Läsband
    Inbundna böcker med rund rygg och skyddsomslag får ett läsband anpassat till efalinpapprets färg. Inbundna böcker med rund rygg men utan skyddsomslag får alltid ett vitt läsband.

    Kapitälband
    Inbundna böcker förses med ett svartvitt kapitälband som sluter luckan mellan bokens inlaga och rygg.

    Flikar
    En inbunden bok kan förses med ett skyddsomslag. Detta viks runt bokens fram- och baksida och på så vis uppstår ”flikarna”. Flikarna förbinder skyddsomslaget med omslaget. På flikarna kan du t.ex. lägga till ett författarporträtt med beskrivning eller en kort sammanfattning.

    Efalin-papper
    Efalin-papper används för inbundna böcker med skyddsomslag. Bokens omslag kascheras med ett efalin-papper, som finns i fem olika färger, och texten på omslaget kan bara tryckas i svart. Det är skyddsomslaget som uppfyller bokens estetiska och beskrivande text, istället för det kascherade omslaget. 

    Du kan välja mellan följande fem färger:

    BoD-Efalinpapier-Farben

Titelsidorna

Titelsidorna består av de fyra första sidorna i inlagan: smutssida, smutssidans baksida, titelsida, tryckortssida med impressum (mer information om bokens impressum finner du nedan).

  • Smutssida (högersida)
  • Frontespis (vänstersida)
  • Titelsida (högersida)
  • Tryckortssida/Impressum

Dessa sidor bör inte förses med sidnummer. Vi rekommenderar att du anger en tillägnelse, tackord etc. på sida 5, om så önskas.
OBS! Omslagets insida (se nedan) ingår inte i inlagan. Inlagan startar på sida 1, vilket är en högersida. 

 

Impressum

Varje bok som publiceras och kommer ut i bokhandeln behöver ett impressum. Här visar vi dig vilken information som behövs. 

Vi rekommenderar att du skapar ditt impressum på sida 4 (även den så kallade tryckortsidan).

BoD-Buchgestaltung-Impressum-Schema-se

FSC®-sigill
FSC-sigillet trycks automatiskt högst upp på impressum-sidan och du behöver därför lämna tom plats här. Detta gäller även om du har valt att ha bokens impressum på en annan sida som inte är sida 4.

Copyright
Copyright-angivelsen består av året då boken publiceras samt namnet på innehavaren av rättigheterna (du själv, utgivaren el. dyl.), såsom © 2018 Anna Andersson.

Tryck och förlag
Titlar som erhåller ett ISBN från BoD bör ha följande information:

Förlag: BoD – Books on Demand, Stockholm, Sverige
Tryck: BoD – Books on Demand, Norderstedt, Tyskland
ISBN: 978-91-7463-XXX-X

I titlar, som har ett eget ISBN, anges bara ”Tryck: BoD – Books on Demand, Norderstedt, Tyskland – inte ”Förlag: BoD – Books on Demand, Stockholm, Sverige”. Förlaget skriver in sitt eget förlagsnamn.

ISBN
Detta individuella nummer får du när du publicerar din titel i samband med skapandet av din bok.

Att skapa en tryckförlaga

Oberoende av vilket program du använder när du skriver så måste du spara din inlaga som en tryckfärdig PDF-fil innan du laddar upp den i myBoD. Tänk på att alla tryckfärdiga PDF-filer måste vara fullständiga och färdigformaterade innan uppladdningen i myBoD. Detta innebär att sidombrytning är gjord, sidnumrering är korrekt, det totala antalet sidor är delbart med två, teckensnitt och bilder är inbäddade, det står rätt ISBN i bokens impressum, omslaget är färdigdesignat och att filerna har rätt format med eller utan beskärningskant.  

När du skapar en tryckfärdig manuskriptfil finns det några aspekter som du behöver ta hänsyn till för att få bästa möjliga resultat.

Inlagan
Inlagan omfattar hela bokens innehåll d.v.s. allt från den första titelsidan, till texten som följer och den sista vita sidan. Ett tips: Titta i en bok i din bokhylla. Sidräkningen börjar med 1 även om de första sidorna, de så kallade titelsidorna, inte numreras. Sättningen av bokens inlagan är mer än ren estetik. Valet av typsnitt och dess storlek, linjeavstånd, sidbrytning och mycket mer måste göras med stor omsorg, så att läsningen av din bok blir så angenäm som möjligt för läsaren. 

Word-formatmallar
Om du vill kan du använda våra färdiga Microsoft-Word-formatmallar för att skapa din inlaga. De finns tillgängliga i alla tio BoD-standardformat.

Skapa sidorna
Det första du behöver göra är att ställa in hur du vill att boksidorna ska utformas i ditt ordbehandlingsprogram eller ditt layoutprogram. Ställ in ditt program så att den inre och den yttre marginalen byter placering på udda och jämna sidor. T.ex. i Microsoft Word aktiverar du ”motsvarande sidor” i menyn ”Sidlayout”. Undvik alla inställningar som gör två sidor på ett blad. Oavsett om du lämnar in ett tryckt manuskript eller en fil som tryckförlaga − varje sida av din bok måste finnas som enskild sida.

Tomma sidor
Om du lämnar in en pappersförlaga infogar du tomma sidor på motsvarande ställen i inlagan. På så sätt kan du vara säker på att alla tomma sidor som du har skapat i din inlaga även finns med i boken – och förblir tomma.

Sidnumrering
När du lägger till sidnumren behöver du tänka på att jämna nummer står på den vänstra sidan och udda nummer på den högra sidan. Om du vill att sidnumreringen ska stå vid utkanten av sidorna ska den vänstra sidan ha ett nummer längst till vänster.

Omslaget
Varje bok bör utformas med ett attraktivt omslag eftersom den potentiella läsaren, genom att se omslaget, får en uppfattning om vad hen kan förvänta sig av boken. Omslagfilen består av en fram- och en baksida samt bokrygg. Storleken på omslaget beror på det valda bokformatet och sidantalet. För att du ska kunna skapa ett omslag i rätt format erbjuder vi en omslagsberäknare. Du kan även använda dig av easyCOVER, ett gratis onlineverktyg med ett stort antal omslagmallar och färgvarianter. Om du vill ha professionell hjälp med utformningen av ditt omslag skapar vi gärna ett omslag åt dig inom ramen för våra författartjänster t.ex. med tjänsten Omslagsdesign Premium.

Bilder och grafik

En historia berättas inte endast med hjälp av bokstäver. Ofta är det bilder, grafik och färger som gör att innehållet i ett verk kommer till sin rätt. Här har vi sammanställt de viktigaste reglerna och tips på hur du hanterar bilder och färger.

BoD:s Logotyp på bokomslaget
Vänligen använd inte BoD:s logotyp på bokomslag som själv har designat. Endast bokomslag skapade av BoD kan ha med BoD:s logotyp. (t.ex. författartjänsten Omslagsdesign).

Bilder och Grafik
Bilder och grafiska figurer utgör inget problem vid digitaltryck om bildmaterialet har tillräckligt hög kvalitet. Färgbilder och bilder i gråskala behöver en upplösning på 300 dpi. Streckteckningar, som inte innehåller gråtoner och graderingar kräver en upplösning på 1200 dpi. Streckteckningar såsom kopparstick avbildas speciellt bra på pappersförlagor (utskifter eller gamla böcker) som skannas.

Färgmodus: RGB och CMYK
Digitala bilder skapas oftast med en skanner eller med en digitalkamera och bilderna är därmed oftast ursprungligen i RGB-läge. Vi rekommenderar att du låter bilderna vara i RGB-läge, och inte konverterar till CMYK. BoD konverterar din tryckförlaga till CMYK precis innan tryck. På så vis garanteras att dina filer sparas korrekt oberoende av tryckmaskin. Om dina bilder dock redan föreligger i CMYK-läge, ändra då inte till RGB-läge. Det är istället viktigt att dina bilder har en profil.

Standardtryck och Premiumtryck
Om din bok innehåller färgsidor kan du välja mellan Standardtryck och Premiumtryck. Standardtrycket gör det möjligt för dig att producera sidor med och utan färger, i valfri kombination, till ett lägre pris. Alternativet Premiumtryck är relevant för spiralbundna böcker, häften och för böcker med matt 120 g-papper och högglanspapper i 200 g, eller om du lägger stor vikt vid klara färger. Vi rekommenderar premiumtryck för böcker med bilder och där högre tryckkvalitet är viktigt. I projektsträckan i myBoD väljer du tryckprocess.

Gråskala
Om du skapar gråa ytor behöver du välja gråtoner som innehåller minst 20 % svart färg (inte ljusare). Har du skrivit ut ditt manuskript så rekommenderar vi att du undviker gråtoner, om det är möjligt: Gråtoner är redan graderade vilket har en negativ effekt på kvaliteten vid skanning. Innehåller boken tårtdiagram eller liknande bilder rekommenderas att graderingen av gråtonerna är minst 20 % så att sektorerna skiljs tydligt ifrån varandra.

Beskärningskant
Om du har bilder i ditt manuskript som du vill ska nå ut ända till papprets kant bör en beskärningskant på 5 millimeter läggas till på varje kant och sida. Placera bilden så att den sträcker sig utöver beskärningskanten, ända ut till papprets rand. En sida med formatet 12 x 19 cm har därmed måttet 13 x 20 cm med beskärningskant. Denna beskärningskant, som är på 5 mm, skärs bort i produktionen och bidrar till att bilder inte återges med vita ränder. Ange inte beskärningsmärken i din tryckförlaga.

MER information om bilder och färghantering 

myBoD-INLOGGNING.