• Mer än 20 års


    erfarenhet

Om BoD

Bil från LibriI slutet av 90-talet utvecklade bokdistributören Libri en ny modell för oberoende bokutgivning.

1997: Riskfritt och innovativt – för alla

I slutet av 90-talet utvecklade bokdistributören Libri ett banbrytande koncept för bokutgivning. Till skillnad från hur det normalt sett gick till, skulle produktionen ske först efter att boken beställts och redan från 1 exemplar. Idén var och är än i dag att med hjälp av den dåvarande nya teknologin för digitaltryck kunna minska investeringsrisken för förlag. Men även för privata och oberoende författare öppnade det nya konceptet upp helt nya möjligheter för bokutgivning: Nu var det möjligt att ge ut den egna boken utan stora investeringar och utan en förläggare som partner. Författaren kunde även själv bestämma över innehållet i boken och behövde inte ta någon finansiell risk. Företaget BoD grundades, och än idag talar namnet för sig: BoD − Books on Demand, plattformen för oberoende bokutgivning.

2000: E-böcker och omfattande distribution

Sedan dess har företagets strategi varit att kontinuerligt utveckla och förbättra tillverkningskvaliteten, bokutrustningen och distributionskanalerna. År 2000 kunde BoD för första gången erbjuda e-böcker för Rocket eBook och sedan för Microsoft Reader, som PDF och för filformatet mobipocket. Fram till 2004 hade BoD redan 12 000 tryckfärdiga bokfiler på sin server och BoD-böcker fanns tillgängliga i 6 000 tyskspråkiga bokhandlar och i ca 1 000 nätbokhandlar.

2007: Nya horisonter

Fram till 2007 var BoD aktivt i Tyskland, Österrike och Schweiz. När BoD expanderade till den finska marknaden blev internationaliseringen en del av företagets strategi. Följande år expanderade BoD till Danmark, Frankrike, Sverige och Norge. År 2010 växte BoD ytterligare och företaget flyttade till nya lokaler med en produktionsyta på 4 000 m². Med tjugo svartvita och tio färgtryckmaskiner kunde BoD erbjuda högklassigt digitaltryck. I september 2014 optimerade BoD produktionsprocessen genom att införa en ny tryckteknologi. På så vis kunde tryckkostnaderna sänkas. Författare hade nu möjligheten att sälja ett mjukband med 300 sidor (svartvitt tryck) för 99 kr i bokhandeln, med ett attraktivt honorar på 12,18 kr – utan kompromisser i tryckkvalitet och försäljning.

BoD FörsäljningFörfattare och verk: Huvudpersonerna i BoD:s historia

2016: Räckvidd, service och professionalisering

Med en bred produktpalett, och frihet vid utformning av innehåll och bokutrustning, har mer än 40 000 författare gett ut en bok med BoD. På BoD:s server finns för närvarande mer än 3,6 miljoner tryckfärdiga titlar. Nätbokhandlar såsom Adlibris, Bokus och Amazon och fysiska bokhandlar såsom Akademibokhandeln och Bokia beställer BoD-böcker över bokdistributörer eller direkt hos oss. Med ett omfattande distributionsnät ser BoD till att både tryckta böcker och de över 60 000 utgivna e-böckerna hittas av sina läsare.

Förutom att författare får hjälp med utgivningen, erbjuder BoD även ett stort antal författartjänster som kan bokas till. Dessa tjänster innefattar klassiska förlagstjänster som t.ex. korrekturläsning, språkgranskning och bokdesign. Efter utgivingen kan författare även boka till tjänster för marknadsföring och skapa uppmärksamhet kring sin bok.

Få reda på mer om BoD

myBoD-INLOGGNING.