Publicera din bok

Med BoD ger du ut dina böcker och e-böcker i bokhandeln och nätbokhandeln: enkelt, snabbt och utan risk. För varje sålt exemplar erhåller du ett honorar som betalas ut kvartalsvis, så fort du har uppnått en vinst på 250 kr.

När du har slutfört, korrekturläst, språkgranskat och utformat ditt manuskript, behöver du bara ladda upp det som en PDF-fil i myBoD för att publicera din bok och / eller e-bok. För att slutföra bokprojektet behövs även en PDF-fil för omslaget. myBoD är din arbetsplats för allt som rör ditt bokprojekt och här kan du beställa små upplagor för eget bruk.

Dina fördelar med BoD

BoD:s utgivningskoncept baseras på idén att trycka boken först när den beställs. BoD sparar din bok, dvs. dina PDF-filer och all metadata, digitalt och katalogiserar den för försäljning i bokhandeln. Så snart vi tar emot en beställning av din bok, oavsett om den kommer från bokhandeln, BoD Bokshop eller från dig, producerar vi boken omgående och levererar den till beställaren. Kommer beställningen från bokhandeln eller BoD Bokshop erhåller du ett författarhonorar. En stor fördel med denna process är att det i förväg inte uppstår några kostnader för en upplaga eller lagerkostnader Du binder inget kapital. Du som författare har full kontroll över dina projekt, skyddar dig från riskabla investeringar samt skyddar även miljön eftersom inga böcker trycks i onödan.

Tjänster för din boks framgång

Med BoD:s författartjänster kan du kombinerar olika önskade tjänster som gör att din bok blir professionell och framgångsrik. Med vårt breda utbud av verktyg och författartjänster stödjer BoD dig med poleringen av ditt manuskript, design av inlaga och omslag samt marknadsföringsaktiviteter.

Jag har skrivit klart mitt manus. Vad är nästa steg?

Har du redan låtit någon korrekturläsa och språkgranska ditt manus? Vi rekommenderar dig att du skickar in din text för professionell granskning och få feedback utav experter, innan du publicerar boken. Använd därför gärna våra författartjänster för att ge din text ett så professionellt intryck som möjligt. När texten är klar måste formgivningen av inlagan ske.

Vi rekommenderar även att du tänker igenom hur ditt omslag bör se ut. Att skapa ett attraktivt och tilltalande bokomslag är väldigt viktigt för bokens framgång. På bara några sekunder måste läsarens uppmärksamhet fångas och leda till köp. Bokens omslag är ett viktigt marknadsföringsverktyg. Även här erbjuder vi olika lösningar för att skapa ett professionellt omslag, bland annat genom vår tjänst Omslagsdesign.  

Alltså för att skapa en bok så behövs 2 PDF-filer – ett för inlagan och ett för omslaget. Båda måste vara anpassade enligt bokens önskade slutformat.

Vad är egenutgivning?

Att vara egenutgivare innebär att det är författaren som själv tar kontrollen över sin utgivning. Egenutgivaren fattar själv alla beslut angående bokens innehåll, design, bokutformning, omslag, datum för publicering, försäljningspris och marknadsföringen. Detta är ett upplägg som tilltalar väldigt många författare eftersom de vill ha kontrollen i egna händer.

Men är egenutgivaren helt ensam och ska fixa allt? Nej, självklart inte. Vill man lyckas bra med sin utgivning så kan man få hjälp inom de områden där de egna kompetenserna inte räcker till. Det kan t.ex. vara att få hjälp av en redaktör, lektör, formgivare, sättare eller illustratör. Att vara egenutgivare innebär inte att man gör allting själv. Det innebär bara att det är författaren som tar besluten och det är författaren som betalar räkningarna. BoD erbjuder olika slags författartjänster, som kan hjälpa dig på vägen med detta.

Under hela processen har egenutgivaren full kreativ frihet. Detta är något som saknas hos förlagen, eftersom de tar de flesta besluten angående bokutgivningen.

Med BoD finns det ingen finansiell risk, eftersom böckerna trycks efter beställning från bokhandeln och nätbokhandeln.

Vilken bokutforming kan jag välja för min bok?

På vår sida Bokutformning finner du detaljerad information angående de olika utformningsmöjligheterna du har att välja på, gällande bokformat, papperssorter, inbindningar, laminering etc. 

Du kan välja mellan tio olika bokformat. För att göra valet enklare informerar vi om vilka boktyper som passar till vilka format.

  • Formatet 12,0 cm x 19,0 cm är idealt för en liten pocketbok.
  • 13,5 cm x 21,5 cm är ett klassiskt format för en pocketbok.
  • 14,8 cm x 21,0 cm: idealt för en klassisk fackbok (storlek A5).
  • 15,5 cm x 22,0 cm: optimalt för en barn- eller ungdomsbok.
  • 17,0 cm x 17,0 cm: ett litet fyrkantigt format för originella fotoböcker.
  • 21,0 cm x 15,0 cm: optimalt för breda bilder.
  • 17,0 cm x 22,0 cm: idealt för kokböcker och fackböcker.
  • 19,0 cm x 27,0 cm: perfekt för bildböcker.
  • 21,0 cm x 21,0 cm: ett stort fyrkantigt format för originella fotoböcker.
  • 21,0 cm x 29,7 cm: perfekt för bildböcker i storformat (storlek A4).

Om du bestämt dig för en inbunden bok med skyddsomslag kan du välja alla storlekar upp till måtten 17,0 cm x 22,0 cm. Vill du trycka ett häfte (sidantalet 4–48) kan du välja mellan storlekarna A4 och A5.

Hur skapar jag PDF-filerna för att sedan kunna ladda upp dem i myBoD?

PDF-filer kan skapas med nästan alla olika program som du använder för att skriva och formge din bok. På vår sida Hjälp & service under Nedladdningar och fliken Tips & råd hittar du flera dokument som evenetuellt kan hjälpa dig på vägen. Om du använder Word kan du under fliken Mallar även finna våra gratis Word-formatmallar som du kan ladda ner.

Hur skapar jag en e-bok?

Om du väljer att ge ut din bok med BoD Classic eller BoD Comfort, kan du välja till att du även vill ha en e-bok, utan extra kostnad. Vi konverterar dina PDF-filer till ett passande e-boksformat och publicerar den i relevanta nätbokhandlar och i BoD Bokshop.

Mer information

 

Hur fungerar e-boksutlåning?

Med e-boksutlåningen erbjuder vi dina nyutgivna e-böcker till utlåning över olika utlåningsportaler genom bland annat Elib/Axiell Media. På så vis drar du fördel av att utöka din läsekrets. Det blir lättare för läsarna att hitta nya böcker och författare genom att låna ut e-böcker. Läsaren måste inte bestämma sig för att köpa en särskild e-bok utan kan låna ut den först för att bekanta sig med den. För varje utlånad e-bok får du ett författarhonorar som motsvarar den avräkningsmodell den utlånande partnern har.

Mer information

 

Hur mycket bör min bok och/eller e-bok kosta?

Försäljningspriset på din bok beror på vilken bokutformning du har valt, format, antal svartvita och/eller färgsidor samt ditt utvalda honorar, som du vill ha för varje sålt exemplar. Använd vår prisberäknare för att experimentera med de olika möjligheterna.

Vi rekommenderar att du väljer bokutformning och honorar på ett sådant sätt att din bok får ett konkurrenskraftigt försäljningspris, som är anpassat till liknande böcker på bokmarknaden. Tänk på att e-böcker oftast erbjuds till ett mycket lägre försäljningspris än en tryckt bok. 

Du har även möjlighet att sälja din nyutgivna e-bok förmånligare under en viss tidsperiod till ett e-bokskampanjpris. Detta gäller titlar utgivna med BoD E-bok, BoD Classic och BoD Comfort. Dra fördel av denna möjlighet när du ger ut din nya titel , skapa uppmärksamhet och locka nya läsare.

Var kan man köpa min bok?

Vid publicering av din bok registrerar vi bland annat din bok hos våra samarbetspartner Bokinfo, Förlagssystem, Elib/ Axiell Media, BTJ och de tyska bokgrossisterna Libri, Umbreit och KNV. Din bok blir på så vis tillgänglig i BoD Bokshop och i de flesta bokhandlar och nätbokhandlar såsom Akademibokhandeln, Bokus, Adlibris, CDon, Amazon etc. Även din e-bok blir tillgänglig i relevanta nätbokhandlar såsom t.ex. BoD Bokshop, Apple Books, Google Play, Kobo, Amazon, Adlibris, Bokus m. fl.  

Om du väljer till internationell distribution för din tryckta bok, utan extra kostnad, blir din bok även tillgänglig för bokmarknaden i USA, Kanada, Storbritannien, Australien, Indien, Kina, Brasilien och Sydkorea. Titlarna produceras av vår samarbetspartner Lightning Source och levereras av Ingram Book Company. Observera dock att bokens format och utformning anpassas automatiskt enligt det landets standard. 

Sidor i färg trycks i svartvitt i bokens inlaga. Omslaget trycks fortsättningsvis i färg. Inbundna böcker, häften, spiralbundna böcker, böcker med 200 g-papper eller 120 g-papper samt böcker i liggande format kan tyvärr inte säljas internationellt.

 

När kan man köpa min bok?

Tiden det tar tills din titel är klar eller publiceras beror på vilken tjänst du har valt. Om du har valt tjänsten BoD Fun eller BoD Classic, som du bearbetar och slutför själv i myBoD, tar det bara några dagar tills vi har bearbetat, frigivit och släppt boken.

Om du har valt tjänsten BoD Comfort, får du efter några veckor först ett tryckt visningsexemplar hemskickat, efter att vi har slutfört ditt bokprojekt. Efter ditt godkännande tar det några dagar innan vi släpper och publicerar boken. Vill du i detta skedet göra korrigeringar, skickar du in nya uppdaterade PDF-filer till oss, så att vi kan trycka ett nytt visningsexemplar. Vi släpper inte boken förrän vi har mottagit ditt godkännande. 

Inom ramen av våra författartjänster kan bearbetningen ta ca. två till tre månader, beroende på vilken eller vilka tjänster du har valt, dina önskningar och bokens komplexitet. Efter ditt godkännande kan boken direkt beställas av dig. 

Efter att din bok har släppts av oss, skickar vi all metadata till våra samarbetspartner. Hur snabbt den finns tillgänglig i nätbokhandeln beror på hur ofta de uppdaterar sina system och webbsidor, men i regel brukar det ta en till två veckor innan din bok finnas tillgänglig i de flesta nätbokhandlar. När det gäller den fysiska bokhandeln så ligger beslutet i deras händer gällande vilka titlar de tar in, men alla bokhandlar kan alltid beställa din bok, om någon frågar efter den.

Efter mottagen beställning trycker vi boken på några dagar och i regel tar det för en bok med mjukband ca. sju till tio arbetsdagar medan för en inbunden bok tar det ca. tio till fjorton dagar, tills beställaren får sin bok. 

Hur mycket honorar får jag?

Du bestämmer själv hur mycket honorar du vill tjäna på boken, eftersom det är en del av försäljningspriset. Tänk på att priset bör vara konkurrenskraftigt och anpassat till liknande titlar på bokmarknaden. Beroende på vilken bokutformning du väljer till din bok så påverkar du tryckkostnaden, dess försäljningspris och därmed även ditt honorar. Vi rekommenderar ett honorar på ca. 10 % av försäljningspriset. 

Prisberäknaren hjälper dig att beräkna ditt honorar för ditt bokprojekt. Utbetalningen av ditt honorar sker kvartalsvis, när du väl har uppnått 250 kr. Har du valt till internationell försäljning av din tryckta bok, kommer landets valuta att räknas om till svenska kronor med aktuell valutakurs.

När det gäller e-boken är honoraret 70 % av nettointäkten och 80 % ifall e-boken har köpts i BoD Bokshop. Nettointäkten är andelen som BoD får från nätbokhandeln som sålt e-boken, efter momsavdrag. För skönlitterära titlar erhåller du det mest fördelaktiga honoraret om försäljningspriset på din e-bok är mellan 29 kr och 99 kr.

Vad kostar det att ge ut en bok?

Hur mycket det kostar att ge ut en bok beror på vilken produkt du har valt (BoD Fun, BoD Classic, BoD Comfort eller BoD E-bok) och eventuellt tillvalda författartjänster En översikt av våra produkter och priser finner du på vår sida Bli författare. 

Kan jag göra ett provtryck?

För att säkerställa att trycket av boken blir korrekt, att filerna är korrekt skapade, att du valt rätt tryckkvalitet eller för att pröva olika bokutformningsmöjligheter, rekommenderar vi att du skapar ett bokprojekt med BoD Fun. BoD Fun är en gratis trycktjänst och du betalar bara för de tryckta exemplar som du själv beställer. Med BoD Fun publiceras boken inte i bokhandeln eller nätbokhandeln. 

Med publiceringstjänsten BoD Comfort trycks först ett visningsexemplar av boken som du först godkänner innan den publiceras i bokhandeln. På så vis kan du först granska ditt visningsexemplar i lugn och ro och utföra eventuella korrigeringar i dina filer. 

 

Kan jag göra korrekturer på min redan publicerade bok?

Även om din titel redan har publicerats finns det möjlighet att göra korrigeringar i efterhand. Det gör du genom att göra en ny upplaga av boken i myBoD. Du kan på så sätt korrigera uppgifter och ladda upp ev. korrigerade PDF-filer på nytt. De nya PDF-filerna ersätter då de befintliga PDF-filerna.

Tänk på att varje gång du gör det, kostar det igen 799 kr för BoD Classic resp. 2 499 kr för BoD Comfort.

 

Hur skapar jag ett bokomslag för min bok?

Det finns olika möjligheter för att skapa ett omslag till din bok. Många författare använder vårt kostnadsfria  verktyg easyCOVER som man finner i myBoD, vilket erbjuder många olika omslagsmallar i olika färger. Här väljer du ett passande omslag till din bok, som du delvis själv kan bearbeta genom att ladda upp bild eller bilder och skriva in text. 

Du kan även skapa och ladda upp ett eget bokomslag som PDF-fil. Det är då viktigt att anpassa omslagets mått så att det passar till bokens inlaga och dina val gällande bokutformingen. Här hjälper dig vår omslagsberäknare för att få rätt format och olika mått.  

 

Får min bok ett ISBN eller måste jag ha ett eget?

Har du registrerat dig som författare i myBoD och väljer BoD E-bok, BoD Classic eller BoD Comfort, får du ett ISBN för din titel, när du startar ditt bokprojekt i myBoD. Observera att en tryckt bok och e-bok inte har samma ISBN, även om det är samma titel. Ett bokprojekt med BoD Fun förses inte med ett ISBN, eftersom det inte är en bok som publiceras i bokhandeln.

Har du däremot registrerat dig i myBoD som förlag, måste du ha ett eget ISBN för ditt bokprojekt. 

 

Hur fungerar det med pliktexemplar?

Pliktexemplar är ett exemplar av en trycksak eller ett annat verk, som enligt lag måste levereras till pliktexemplarsbiblioteken för att arkiveras för bland annat forskningsändamål. Pliktexemplar ska gratis levereras av tryckerier, förlag eller distributörer och vara avsett för spridning till allmänheten.

För dig som författare tar BoD hand om produktion och försändelse av pliktexemplar till Kungliga Biblioteket och Lunds universitetsbibliotek samt BTJ utan extra kostnad.

Är du registrerad som förlag i myBoD är det förlagets eget ansvar att ta hand om försändelsen av pliktexemplar. 

 

 

Hur lång är avtalstiden med BoD?

Bokprojekt skapade med BoD E-bok och BoD Fun har ingen avtalstid, däremot har bokprojekt skapade med BoD Classic och BoD Comfort en avtalstid på ett år. Bokavtalet förlängs med ett år åt gången, om inte avtalet sägs upp hos BoD minst 3 månader innan avtalstidens slut.

Har inte avtalet sagts upp inom denna tidsfrist, förnyas avtalet automatiskt med ytterligare ett år utan extra kostnad. Vill man säga upp avtalet med omedelbar verkan tillkommer en kostnad, vilken är angiven i ditt bokavtal.

 

 

Vad är skillnaden på standardtryck och premiumtryck?

Du kan välja mellan Standardtryck och Premiumtryck när du skapar ditt bokprojekt. Standardtrycket gör det möjligt för dig att trycka din bok, med valfri bokutformning, till ett lägre pris. Standardtryck passar framför allt bäst för böcker med bara text, eftersom eventuella ränder kan uppstå om man trycker färgsidor. Tryckförfarandet sker med inkjet. Alternativet Premiumtryck är relevant för spiralbundna böcker, häften och för böcker med matt 120 g-papper och högglanspapper i 200 g, eller om du har många bilder eller helsidor i färg. Tryckförfarandet sker med toner. Vi rekommenderar premiumtryck för böcker med bilder och där högre tryckkvalitet är viktigt. I projektsträckan i myBoD väljer du tryckprocess.

 

Vad innebär internationell distribution och försäljning?

När du skapar ditt bokprojekt i myBoD och har valt BoD Classic eller BoD Comfort kan du lägga till internationell försäljning utan extra kostnad som författare. Har du registrerat dig som förlag tillkommer en extra kostnad.

Om du väljer till internationell distribution för din tryckta bok, blir din bok även tillgänglig för bokmarknaden i USA, Kanada, Storbritannien, Australien, Indien, Kina, Brasilien och Sydkorea. Titlarna produceras av vår samarbetspartner Lightning Source och levereras av Ingram Book Company. Observera dock att bokens format och utformning anpassas automatiskt enligt det landets standard. 

Sidor i färg trycks i svartvitt i bokens inlaga. Omslaget trycks fortsättningsvis i färg. Inbundna böcker, häften, spiralbundna böcker, böcker med 200 g-papper eller 120 g-papper samt böcker i liggande format kan tyvärr inte säljas internationellt.

Har du valt till internationell försäljning av din tryckta bok, kommer landets valuta att räknas om till svenska kronor med aktuell valutakurs.

Det är inte ett krav att din bok översätts till engelska för att den ska kunna säljas internationellt. Men vill du nå ut till riktigt många läsare lönar det sig att låta din bok översättas. Är du intresserad av en professionell översättning av din bok, vänligen kontakta oss så sänder vi dig gärna en personlig offert.

myBoD-INLOGGNING.