Att publicera på eget förlag

Mikaela Nykvist har skrivit en historisk roman som är baserad på en sann historia. Hon grundade ett eget förlag för att ge ut bokens första…

Vi på BoD har fått prata med finlandssvenska Mikaela Nykvist, bosatt utanför Vasa i Finland med sin familj. Hon berättar hur svårt det är att hinna med skrivandet, publicering och vardagsjobb samtidigt – men att det går! Läs om hennes väg till självpublicering samt hennes tips på hur du kan gå tillväga.

Vad handlar boken om och hur fick du idén för publiceringen?

Boken är en historisk roman, den är fiktiv men baserad på riktiga händelser och den inleds med att staden Vasa brinner ner år 1852. Boken är spännande med inslag av födelse, död, kärlek, klasskillnad, nedrivning och uppbyggnad. Känslor av både hopp och förtvivlan följer genom hela boken.

Jag är själv uppväxt i stadsdelen som brann då på 1850-talet, numera Gamla Vasa, jag är intresserad av historia och jag älskar att skriva. Efter en guidad tur för några år sedan bestämde jag mig för att börja skriva på en historia, och den blev till sist en bok.

Hur gick du till väga i skriv- och publiceringsprocessen – gjorde du allting själv eller fick du hjälp?

Jag har haft en hel del hjälp. Min man och min mamma läste allra först och sade att de tyckte det var en text värd att arbeta med. Anne Manner har sedan fungerat som lektör och även arbetat med korrektur. Alexandra Sandbäck har gjort ombrytningen av inlagan och Petra Långfors har arbetat med layout av omslaget. Jag arbetar själv heltid och har ingen möjlighet att hinna med allt och hinna lära mig allt. Det är just så att jag hinner skriva. Dessutom kan man inte skriva en bok och tänka att den skall bli bra utan någon form av hjälp och bollplank.

Berätta om ditt varumärke Runsorina. Vad innebär det och hur startade allt?

Namnet är bara påhittat men det finns en röd tråd. Gården där familjen i boken bor är en by utanför Vasa som ännu i dag heter Runsor och Runsorina är en omskrivning av byns namn. Jag arbetar själv i Runsor i dag. När jag bestämde mig för att ge ut boken själv startade jag ett litet förlag för mina egna böcker. Kring förlagets namn, Runsorina Books, har jag sedan byggt mitt varumärke i sociala medier.

Bild

Mikaela Nykvist

Finlandssvenska Mikaela Nykvist är bosatt utanför Vasa i Finland med sin familj. Hon har nyligen gett ut sin första roman Rök i fjärran på det egna förlaget Runsorina Books. Hon skriver just nu på del två och det är planerat att det skall bli tre delar i Runsorserien. Hon har examen i informationsvetenskap och arbetar till vardags som dokumentations-chef inom industrin.

Runsorina-hemsidan

Facebook-profil

Kändes självpublicering som ett självklart val eller övervägde du andra möjligheter?

Som ny i branschen är det en djungel att ge ut en bok och det är nästintill omöjligt att få en bok utgiven av större förlag. Jag sände nog min bok till flera förlag, men det var allt för tidigt och jag inser i dag att det bara var rå text jag sände till dem. Klart som korvspad att de inte ser potential i det. Men efter att vi hade arbetat med texten så sände jag inte in den igen utan då gav jag bara ut den själv. Det var dessutom inte helt lätt att komma fram till hur jag skulle sköta självpubliceringen heller.

I dag har jag lite olika saker på gång som kommer att föra utgivningen framåt men det är ännu för tidigt att säga exakt hur det blir.

Vad har varit det bästa hittills med bokpubliceringen? Har något känts svårt?

Jag har fått ett oerhört bra mottagande och boken har sålt över förväntan. Alla recensioner har varit positiva och jag har fått fem stjärnor av fem av flera som läst den. Jag har blivit kontaktat via alla tänkbara medier av läsare som gett mig beröm och haft olika frågor och kommentarer.

Rent praktiskt har det varit svårt flera gånger. Vissa små problem med publiceringen i olika portaler och sådant. Sedan har jag varit inbjuden till flera ställen för att tala om boken och skrivandet och det är inte så lätt. Inte för att jag är rädd för att tala offentligt utan för att det är en svår balansgång mellan vad som är för mycket och för lite information. Sedan har jag svårt att hinna, det är ett väldigt stort jobb att ha vid sidan om arbetet och livet; att skriva och ge ut böcker.

Sedan är det nog så att det råder en kompakt tystnad mot en egenutgivare från ”etablissemanget”. Man får inte boken recenserad och den är inte med någonstans – inte min bok heller trots att den har tusentals nöjda läsare. Det känns ganska märkligt. Är det inte läsarna som definierar om man är en god författare – inte förlaget?

Vad har du gjort för att marknadsföra din bok?

Vad jag inte har gjort är lättare att räkna upp. Jag har kontaktat recensenter, tidningar, bloggare, olika portaler, bibliotek och så vidare. Jag har varit och berättat om boken, varit på bokmässan i Helsingfors och jag har ett mycket aktivt Instagram- och Facebookkonto samt en trött blogg. Jag har till och med haft några annonser i tidningar.

Har du några tips för andra egenutgivare?

För att en bok skall bli färdig behöver man hjälp med texten eftersom man blir så blind för sina egna fel. Både stav- eller meningsbyggnadsfel men även uppbyggnaden av storyn och karaktärerna. Ta hjälp av provläsare och korrekturläsare. Kom ihåg att söka medel från olika fonder, det finns många i Finland som stöder olika skrivprojekt. Ger du ut boken själv så måste du även marknadsföra boken, den dyker inte upp i bokhandlarna och tidningarna av sig själv; det är du som skall se till att den hamnar där.Köp Mikaelas bok Rök i fjärran i bokhandeln.

Kommentarer

  • Hej!
    För min enkla och flärdfria bok är nog självpublicering det enda raka.Misstänker att ingen förläggare av kvinna född skulle ge ut min bok.

    • Hej Rune,
      Det gläder oss att du tror lika starkt på egenutgivning som vi.

      Hälsningar
      Linda/BoD

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält