Varför bör boken ha ett ISBN?

Oavsett var man ger ut boken i världen så bör boken ha ett ISBN. Vad gömmer sig egentligen bakom ett ISBN och vad använder man…

23.02.2018 · Linda Reumann Allmänt · Skapa bok

Vad är ISBN?

ISBN står för International Standard Book Number och är ett 13‑siffrigt identifikationsnummer för böcker. Det är bokens personnummer. Bara en enda bok i hela världen kan ha ett visst nummer. Det är frivilligt att ha ISBN och det ger inget upphovsrättsligt eller annat juridiskt skydd, men om du vill sälja boken via svenska bokhandlare och nätbokhandlare måste den ha ett ISBN-nummer, eftersom det är via ISBN som den blir sökbar för bibliotek och bokhandeln eller får sin plats på nätbokhandlarnas bestsellerlista.

ISBN skapades i  Storbritannien och antogs som internationell ISO-standard 1970. Fram tills 1970 bestod ISBN av 10 siffror, men på grund av att ISBN-koderna skulle bli otillräckliga gjordes en förändring till ett trettonställigt nummer i januari 2007. Detta gjorde ISBN-koden kompatibel med streckkoderna i EAN-systemet. EAN-systemet används av handeln och det är streckkoden som ditt ISBN kombineras med. Numret är unikt för en boktitel och kan därför inte användas igen till andra boktitlar.

ISBN beställs från en webbtjänst som heter ISBN Sverige (tidigare ISBN-centralen). Det är en avdelning inom Kungliga biblioteket. Svenska ISBN är gratis och enkla att få tag i. Du kan beställa ett eller flera ISBN på samma gång. Förutsättningen för att få ett ISBN är att utgivaren måste ha en svensk adress, som blir sökbar i Svenska ISBN-registret. Dessutom har ISBN Sverige skyldighet att lämna ut alla uppgifter ur ISBN-registret, enligt offentlighetsprincipen.

Hur är ett ISBN uppbyggt?

De 13 siffrorna delas in i följande 5 grupper:

  • Prefix: Det första elementet i ett ISBN är ett tresiffrigt nummer som tillgängliggjorts av EAN International. Alla ISBN inleds med 978 eller 979.
  • Områdesbeteckning: Det andra elementet i ett ISBN identifierar land, geografisk region, eller språkområde (Sverige har till exempel 91).
  • Förlagsbeteckning: Det tredje elementet i ett ISBN identifierar en specifik utgivare eller firma inom en områdesbeteckning.
  • Titelbeteckning: Det fjärde elementet i ett ISBN identifierar en viss utgåva av en publikation från en viss utgivare.
  • Kontrollsiffra: Det femte elementet i ISBN är kontrollsiffran som räknas ut med hjälp av en formel.

 

Delarna måste vara tydligt separerade av bindestreck eller mellanslag när de presenteras i en form tänkt att läsas av det mänskliga ögat.

ISBN: 978-91-7615-150-6
eller
ISBN: 978 91 7615 150 6

VAR SKALL ISBN STÅ PÅ MIN BOK?

När du ger ut en bok som författare hos BoD så blir du tilldelat ett ISBN oavsett om du använder dig av tjänsten BoD Classic eller BoD Comfort. Om du ger ut titeln som bokförlag använder du ditt eget ISBN som även skrivs in i myBoD.

Din boks ISBN skall finnas med i bokens impressum, som är en del av bokens titelsidor och den motsvarande EAN-streckkoden skall finnas med på baksidan av bokens omslag. Dessa blir du tilldelade under bokprojektets bearbetning i myBoD. Om BoD designar bokomslaget lägger vi självklart även till EAN-streckkoden. Ifall du har använt dig av våra gratismallar easyCover, blir EAN-streckkoden automatiskt placerad på omslagets baksida.

NÄR SKALL MIN BOK HA ETT NYTT ISBN?

Olika typer av produkter ska ha olika ISBN för att kunna skilja dem åt. Det betyder att ett verk som ges ut som inbunden bok, e-bok, ljudbok och pocket behöver fyra ISBN.
Om du trycker en ny upplaga av samma bok behöver du inte byta ISBN, men om du gjort förändringar eller omarbetat innehållet räknas det som en ny bok och då behöver du ha ett nytt nummer. Samma sak gäller om boken byter förlag.

Följande ändringar kräver ett nytt ISBN:

  • Ändring av bokens titel
  • Ändring av författarnamnet
  • Ändring av formatet på boken
  • Större ändringar av innehållet. 

Följande ändringar kräver inte ett nytt ISBN:

  • Ändring av priset på boken.
  • Ny upplaga utan ändringar av texten.

Besök gärna ISBN Sverige ifall du har mer frågor eller läs vidare på KB:s manual,  där vi även har hämtat vår information.

Kommentarer

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält