Skriva en bok: Förberedelser (Del 1/4)

Skriva en bok: Förberedelser (Del 1/4)

Jeanette Niemi är skrivarcoach och visar hur man som författare kan dela upp sitt arbete i mindre delar för att ta sig igenom hela långa skrivprocessen. Ta del av hennes tips och råd!

Allmänt, Egenutgivning, Tips | Linda Reumann

Hon inspirerar och delar med sig av sin kunskap om kreativt skrivande genom kurserna på Kreationslotsen och är diplomerad skrivarcoach och webbredaktör. Hon hjälper författare med att skriva, överkomma sina motstånd, hitta skrivglädje och förverkliga sina böcker. Följ Jeanette i hennes serie på fyra delar där hon berättar om de olika fyra faserna i skrivprocessen; förberedelsefasen, den kreativa fasen, redigeringsfasen och avslutsfasen.

För dig som vill inspireras och lära dig mer om skrivandet och vad det innebär att ha ett skrivande liv så är hennes råd guld värda.

 

Komma igång med skrivprojektet

Det första du behöver göra inför att skriva en bok – starta ett skrivprojekt – handlar naturligt om att klargöra vad du ska skriva om. Detta är helt klart för en del men för en annan så kan det vara ganska suddigt. Det finns en önskan om att skriva men man är inte helt klar över vad som ska berättas och då blir det ofta ett hinder för att komma igång. I den här fasen handlar det också om att göra nödvändig research och planera sitt arbete.


Se till att din idé är rolig och lockande för dig

Din idé finns inom dig. Det som du brinner för, kan mycket om, älskar att läsa och skriva om är det du ska skriva om. Det säkrar att du kommer att sätta dig tillräckligt ofta och skriva för att bli klar men också att du kan gör texten intressant. Ditt engagemang lyser igenom!


Våga släpp researchen
Ta reda på det du måste. Börja sedan skriva på manus. Det är lätt att fastna i research om det som man tycker är roligt men då riskerar man också att boken aldrig bli skriven. Ta reda på det du måste nu. Återgå sedan och ta reda på mer allt eftersom du behöver.


Gör en översiktlig plan

Det är lätt att gå vilse om du inte har en plan. Gör en översikt av hur du har tänkt att din berättelse ska löpa genom manus. Det kan vara en innehållsförteckning med dina kapitel som rubriker och ett par meningar som beskriver innehållet. Eller en mindmap som visar hur du tänker.


Sätt av tid

Du behöver sätta av tid för att skriva. Detta är den viktigaste punkten av alla. Det är den tid som du ägnar åt ditt bokmanus som kommer att ge dig ett färdigt bokmanus. Bestäm dig för hur ofta och länge du ska skriva. Ta hellre i för lite än för mycket. Det är bättre att lyckas genomföra dina skrivpass och vara nöjd än att du inte hinner med – då ökar risken för att du känner dig misslyckad och tappar sugen.

 

Lycka till – håll skrivglädjen levande!

 

Är du intresserad av att läsa de andra delarna så klicka på länkarna nedanför:

Del 2

Del 3

Del 4

Bild

Jeanette Niemi

Jag älskar att möta skrivande människor. Jag möter dig där du befinner dig i skrivandet och jag hjälper dig från den första tanken om att skriva en bok till dess du har ett färdigt bokmanus att lämna till förlag eller tryck. Oavsett var du befinner dig i världen. Hjälper dig till skrivglädje, kunskap och att överkomma dina hinder genom skrivresor, distanskurser och handledning. Driver också podcasten Skrivradion, Skrivboosten – din fria utbildning och en blogg med massor av skrivtips.

Jeanette Niemi är skrivpedagog, professionell coach och författare. Utbildad inom kreativt skrivande, litteraturvetenskap och även utbildad personal- och beteende-vetare. Driver skrivpedagog.se för skrivpedagoger utbildade i Sverige. Böckerna hittar du på hemsidan och mer om det formella kan du läsa på LinkedIn.

 1. Rune Ljungberg den 11.03.2018, 20:17 :

  Hej!
  Det låter inspirerande.Håller på och avslutar ett manus som kommer att bli på sådär 30 000 ord. Tänkte blåsa ut en liten enkel flärdfri bok vad det lider.
  Hur göra? Please advice me!
  Yours forever.
  RL

  • Linda Reumann den 21.03.2018, 13:24 :

   Hej Rune!
   Kontakta oss gärna per mejl till info@bod.se eller per telefon: 08-463 10 97, så hjälper vi dig med dina frågor.

   Hälsningar
   Linda/BoD

 2. Ludwig Andersson den 26.04.2019, 13:17 :

  Hej

  jag har en ide för en bok och skulle vilja behöva lite hjälp med vad som ska göras och vad som man kan göra.

  tack så mycket!

  mvh ludwig andersson

  • Linda Reumann den 05.05.2019, 15:51 :

   Hej Ludwig!

   Kontakta gärna Jeanette direkt per mejl: jeanette@kreationslotsen.se
   Behöver du hjälp med att skapa ditt bokprojekt så kontakta vår kundtjänst på info@bod.se.

   Hälsningar
   Linda/BoD

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>