Smultronlandet

Smultronlandet

En uppväxt mellan två kulturer och språk

Beata Lassila , Maria Arvidson

Band 1/3 av 1 i denna serie

Historia & biografier

ePUB

422,2 KB

Vattenmärkning

ISBN-13: 9789198728590

Förlag: Arvidsons Alltjänst/Arvidson Förlag

Utgivningsdatum: 14.06.2022

Språk: Svenska

Betyg::
0%
115,00 kr

inkl. moms

Tillgänglig för nedladdning

Vänligen observera att du inte kan läsa den här e-boken på en Amazon Kindle, utan endast på enheter med programvara som kan visa ePub-filer. Mer information

Din egen bok!

Bli författare med BoD och ge ut din bok och e-bok i bokhandeln.

Läs mer
Under krigsförhållandena fick kvinnorna ta över de arbeten som hade hört till männens domäner. Kvinnorna utan eller med barn såg till att de dagliga behoven på hemmafronten fungerade. År 1906 fick kvinnorna i Finland först i världen sin rösträtt. Hemmafruidealet slog inte genom hos de självständigt arbetande kvinnorna. Min mor och hennes väninnor var mina förebilder.
Jag visste att det gällde att ha en utbildning och skaffa en egen framtida försörjning. På så sätt kunde jag som kvinna känna mig fri. Jag fick tidigt lära mig vad ordet jämställdhet hade för betydelse. I skolan behandlades vi flickor och pojkar lika, men det fanns kvarlevor från äldre tider som tyckte annorlunda.

Min familjehistoria berättar om hur det var att växa upp och gå i skola i ett land med två officiella språk och med två olika kulturella uttryck. Hur vi inhämtade våra grundläggande kunskaper i den finskspråkiga skolan i vilken jag hade valt att gå i stället för den svenskspråkiga.

Skolplanen och kunskapsinhämtningen var lika men det skedde på två skilda språk. Skillnaden fanns i de kulturella och lokala traditionerna där man kände sig hemmastadd. I den finska skolan fick man en finsk identitet, i den svenska skolan en svensk identitet. Hos de välbärgade behärskade de flesta både finska och svenska och valde att använda endera av språken efter behov.

Parallellt med samhällsutvecklingen beskriver jag min egen uppväxt i Finland, från barndomen framtill år 1968 då jag som ung och förälskad väljer att flytta till Sverige.
Beata Lassila

Beata Lassila

Författaren har examen i nordiska språk, litteraturhistoria och konstvetenskap. Hon har arbetat i nära 40 år i den svenska skolan som högstadielärare i språk, de sista åren som specialpedagog.
Hon har en magisterexamen i skolledarskap och en jur.kand. ex. från 1981.

Maria Arvidson

Maria Arvidson

Det skrivna ordet har sedan jag var barn haft stor betydelse för mig, det har varit mitt främsta sätt att uttrycka mig på, men också på många vis mitt sätt att ta del av världen där ute genom oändliga mängder litteratur genom åren.
Det är en speciell form av lycka i att få kliva in i världar och liv så skilda mitt eget, där jag med egna erfarenheter och fantasins hjälp får möjlighet att tolka texten på mitt sätt och skapa min egen bild av verkligheten.

Nu som förläggare får jag en ytterligare dimension när jag förutom att skriva mina egna manus får ta del av så många fina texter och manus från såväl debutanter som etablerade författare.

Fritiden ägnas mest åt man och vovve i den vackra naturen och skärgården.

Det finns inga presskommentarer tillgängliga just nu.

Skriv din egen recension
Logga in här för att lämna en recension.
Search engine powered by ElasticSuite