Legenderna om Vineta och jomsvikingarna

Legenderna om Vineta och jomsvikingarna

- förenas på Usedom

Ingemar Oscarsson

Historia & biografier

Mjukband

232 sidor

ISBN-13: 9789180274852

Förlag: Books on Demand

Utgivningsdatum: 07.02.2022

Språk: Svenska

Färg: Ja

Betyg::
0%
180,00 kr

inkl. moms / exkl. frakt

Tillgänglig

Din egen bok!

Bli författare med BoD och ge ut din bok och e-bok i bokhandeln.

Läs mer
Att några av Östersjöns mest inbjudande sandstränder finns på norra Usedom – bara en färjetur bort från Ystad – är märkligt nog okänt för de flesta svenskar. Men öns sydsida röjer en ännu större hemlighet.

Under hundratals år har sagan om Vineta skildrats i detta område av Östersjöns sydkust. Berättelsen om den rika, vackra staden som försvann i djupet likt ett Nordens Atlantis har inspirerat till en rad dikter, operor och festivaler. Vinetas lokalisering har varit omdiskuterad i lika många år som sagan, men forskarna är åtminstone överens om att det handlar om i princip samma plats som där de isländska sagorna placerar Jomsborg – en vikingafästning grundad av danske kungen Harald Blåtand.

Inte nog med det, forskarna är eniga om att platsen även är identisk med den där arabiske resenären Ibrahim ibn Jakub kallar folket Weltaba respektive den kände krönikören Adam av Bremen benämner som Jumne, ”den största av alla städer som Europas omsluter”.

Det finns bara ett problem. Efter sekler av diskussioner om denna gemensamma plats har forskarna fastnat för Wolin i Polen. Den här boken kommer att visa att de hamnat på fel ö och i fel land...
Ingemar Oscarsson

Ingemar Oscarsson

Ingemar Oscarsson, som kan se tillbaka på en lång karriär vid en av våra största myndigheter, har på fritiden utvecklat intresset för historia och arkeologi. Från år 2009 och framåt har fokus helt legat på att lösa knuten kring den verkliga platsen för sagornas Vineta och Jomsborg respektive det Jumne som den kände krönikören Adam av Bremen beskrev under 1000-talet.

Efter tolv års studier av den gåta som gäckat forskare på kontinenten under flera sekler, har Ingemar nått ett unikt resultat vilket presenteras i denna hans första bok.

Det finns inga presskommentarer tillgängliga just nu.

Skriv din egen recension
Logga in här för att lämna en recension.
Search engine powered by ElasticSuite