Arvé

Arvé

En biografi

Föreningen Sölje Bygdegård

Mjukband

236 sidor

ISBN-13: 9789163999628

Förlag: Föreningen Sölje Bygdegård

Utgivningsdatum: 23.11.2018

Språk: Svenska

Färg: Ja

Betyg::
0%
354,99 kr

inkl. moms / exkl. frakt

Tillgänglig

Din egen bok!

Bli författare med BoD och ge ut din bok och e-bok i bokhandeln.

Läs mer
I västra Värmland, i Sölje, söder om Glava, fanns en konstnär som kallade sin granne i Söpple för president och som så småningom själv blev utrikesminister. Arvid Arvé (1894-1968) gick tidigt sin egen väg. Han var en visionär med både blyghet och humor. Han hade modet att vara sig själv, som någon uttryckt det. Själv talade han om konsten att vara mig själv.
 Arvé föddes i Sölje, utbildade sig på Tekniska skolan (sedermera kallad Konstfack) i Stockholm samt Althins målarskola. I år är det 50 år sedan Arvé dog och 100 år sedan republiken Åsen symboliskt (teoretiskt säger Arvé) startade.
 Arvé var en av dessa konstnärer som upprepade gånger gestaltade Arvika stadsvapens stegrande häst, och här får vi höra om dess magiska historia, stigen ur Kyrkviken.
 Så gläd dig och njut Arvé som var utrikesminister i Republiken Åsen. I många år var han en kändis, världsberömd i Arvika, bland alla andra original. Tack vare mer är 300 informanter har Knud Omö skrivit denna biografi om Arvé.
 Möt hans liv och bakgrund som konstnär och original, som den folkkäre konstnären vars bilder, om man får tro hans beundrare, hängde i varje stuga i Arvika. Och upplev 150 av hans bilder, målerier, linoleumsnitt, monument samt en del texter.

No authors available.

Föreningen Sölje Bygdegård

Föreningen Sölje Bygdegård

Föreningen Sölje Bygdegård ligger vid Glafsfjordens västra strand, 3,5 mil söder om Arvika, västra Värmland. Revirförvaltare Ragnar Nyborg initierade skapandet av en bygdegårds-förening. Heintz-byggnaden påbyggdes en våning 1953, invigdes som Föreningen Sölje Bygdegård 1954. På Sölje Bygdegård anordnas valborgsmässofirande, teaterföreställningar, dans- och musik-arrangemang. Här finns en stor lokal på andra våningen med scen, och på bottenvåningen en mindre lokal i samband med serveringslokal. Sedan 1986 finns här en permanent utställning av främst konst av den lokala konstnären Arvid Arvé, men även andra konstnärer är representerade.
 Nya Muséet invigdes 1998. Här finner man utställningar med alster från Republiken Åsen, bl. a. president- och ministerlista från 1918-78, exempel på republikens egna pass och skattsedlar. Samt Söljes gamla postkontor och skomakeri, samt foto- och filmmuseum! Andra museer är Redskapsmagasinet med jordbruksredskap från tiden innan mekaniseringen, ett glasmuseum och en smedja. På sommaren finns servering när Café Arvé har öppet.

Det finns inga presskommentarer tillgängliga just nu.

Skriv din egen recension
Logga in här för att lämna en recension.